Robuste bryggemoduler
6. april 2017
Kurs i PLP
25. september 2017

Belysningsfirma med lokale røtter

Hvordan har omsetningen gått siden oppstarten?

– 2014 gav oss ett halvt års drift og omtrent 2,4 millioner i omsetning. For 2016 var omsetningen kommet opp i 7 millioner. Våre prognoser og strategier er basert på omsetningsvekst de neste tre år til 25 millioner kroner. Når vi våre målsetninger, vokser vi ut av vårt varelager på 300 kvm, sier produktsjef Tom-Viggo Risholm.

Hvilke prosjekter har dere på Helgeland?

– Vi har blitt godt mottatt på Helgeland. Her vil vi særlig nevne utendørs belysning på Subseabasen i Sandnessjøen som ble utført i samarbeid med Sandnessjøen Installasjon AS ved Sigurd Berg-Hanssen, og belysning av hele Sinterverket på Glencore Manganese Norway, Mo i Rana, i samarbeid med Caverion Mo i Rana ved Roger Sjøberg. Vi vil også nevne leveranser til Helgeland Kraft ved Per-Arne Fagervik for belysning av Kolsvik Kraftstasjon. I tillegg har vi faste kunder rundt om i Norge som kjøper små og store produkter løpende. Blant annet har vi inngått samarbeidsavtaler med en av Nordens største grossister; Ahlsell. Dette var svært viktig for oss, da vi måtte ha en stor salgskanal inn mot markedet. For oss er volum viktig, på samme måte som det er viktig å kunne benytte allerede etablerte markedskanaler.

Hvilke andre aktører på Helgeland samarbeider dere med?

Willy

Willy Antonsen arbeider med varelageret, pakker varer og står for utsendelse, og oppdaterer Visma logistikksystem

– For oss var det viktig å være en deltaker i et aktivt næringsmiljø. Vi valgte derfor å bli leietaker i Sentrum Næringshage i Mosjøen, fordi vi mente at næringshagen ville gi oss et sosialt og faglig fellesskap. En av leietakerne i næringshagen er Friskgården som arbeider med å tilrettelegge arbeidstrening for mennesker som av ulike årsaker har falt utenfor arbeidslivet. Gjennom Friskgården kom vi i kontakt med Willy Antonsen, og vi har tegnet arbeidsavtale som gjør at han arbeider hos oss frem til høsten. Vi er svært fornøyde med samarbeidet, og med arbeidet Willy gjør for oss. Vi håper at arbeidsavtalen skal gå over i fast stilling. Det er også lyst ut to stillinger for salg for hhv øst- og vestlandsregionen.

Hvilke utfordringer har dere møtt?

– Det vi oppdaget ganske fort var at det er kapitalkrevende å ha varelager som gjør oss leveringsdyktige for krevende kunder. Det er også viktig å ha et helhetlig varespekter som gjør at vi kan være en totalleverandør av belysningsprodukter, fra små downlights til store industrilyskastere.

Båt

All skipsgods til Europa omlastes i Rotterdam, og herfra går det skip direkte til Alcoa i Mosjøen, og har med gods til LEDlux

Eierne av LEDlux har derfor gjort en mindre emisjon for å styrke egenkapitalen, og vi har gjort noen strukturelle endringer. Vi flyttet daglig leder- og økonomifunksjonen fra Sogndal til Bergen hvor Jonny Hjelle er daglig leder. På samme måte flyttet vi hovedlageret fra Bergen til Havnegate 66 i Mosjøen. Dette var viktig fordi vi da kunne utnytte synergier og ledig kapasitet på båten som skiper anoder fra Mosjøen Anode AS. Her fikk vi svært viktig hjelp av Kurt Jessen Johansson i Mosjøen Havn KF og Snorre Lund i MON. Deres bistand var avgjørende for etableringen av lageret i Mosjøen. I dag har vi varelager for ca. 3 millioner kroner, men dette varierer ettersom vareflyten går ut og inn av lageret.

Vi hadde ikke fullverdig produktsortiment, og måtte derfor se oss om etter en samarbeidspartner der vi hadde hull i vårt produktsortiment. For oss falt valget på selskapet Scott Products AS som vi inviterte inn som medeiere. Dette gav oss også tilgang til markedet for bolig og kontor, og samarbeidet fungerte så bra at vi startet en prosess i 2015 og -16 som medførte at vi fusjonerte våre selskaper i 2017. Vi valgte å videreføre selskapsnavnet LEDlux AS.

Produserer dere produktene selv?

– Noen av produktene er tegnet og egenutviklet ved kontoret i Mosjøen, og produsert ved våre samarbeidsfabrikker i Kina. Her vil jeg nevne egenutvikling av ledelysarmatur for tunnel, hvor vi allerede har hatt fine leveranser til blant annet Mesta AS. De øvrige produktene er produkter vi tester og godkjenner hos oss, og kjøper inn for salg. All produkttesting og kvalitetssikring skjer ved vårt kontor i Mosjøen. Vi er også i startfasen på utvikling av et produkt vi har svært stor tro på, og hvor vi søker en samarbeidspartner lokalt på Helgeland innen tema som kjøleteknikk, og hvor vi også søker en industriaktør for testing og utvikling i reelle industrimiljø.

Hvordan ser fremtiden ut?

– Vi jobber akkurat nå med KAEFER Energy som er en ledende leverandør av vedlikeholdstjenester til olje- og gassindustrien, hvor vi i juni leverer ny belysning til hele deres administrasjons- og produksjonsanlegg på Forus i Stavanger. Vi er også nå i anbudsfase på en betydelig belysningsleveranse til Statoil Kårstø hvor vi tror vi er en aktuell kandidat til kontrakt.

– Skal vi overleve som belysningsleverandør i det profesjonelle markedet, er vi avhengige av hard jobbing, gode produkter og innpass hos de profesjonelle aktørene. Dette krever mye ressurser hos oss, men er også en av våre viktigste utfordringer. Å lykkes her er et «være eller ikke-være» for oss. Vi opererer i et konkurranseutsatt og krevende marked hvor det er små rom for store feil.

http://www.ledlux.no/

 

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.