Hardfør og sulten

I produksjonslokalene til Helgeland Havbruksstasjon på Dønna svømmer det nå 500.000 små rognkjeksbarn som forberedes på karrierer som lakselusbekjempere i en oppdrettsnæring med fokus på bærekraft.

1

I kar som dette svømmer 500.000 rognkjeks til de er mellom 5 og 8 cm., og kan slippes ut sammen med laksen. Her fra omvisning ved besøk av stortingsrepresentant og medlem av næringskomiteen, Pål Farstad.

Rognkjeksen er en robust fisk med stor appetitt på lakselus, selv ved lave temperaturer der leppefisk er lite effektive. For bærekraftig oppdrett i Nord-Norge kan den vise seg å være et viktig verktøy, forteller en spent daglig leder i Helgeland Havbruksstasjon, Kristian Johnsen fra sitt kontor i Sentrum Næringshage.

4

Daglig leder i Helgeland Havbruksstasjon, Kristian Johnsen.

Ivrig lusespiser

Lakselusplagen koster norsk oppdrettsnæring 500 millioner kroner årlig, og det brukes hvert år store mengder kjemikalier i kampen mot lusa.

Rognkjeksen har de siste årene fått stadig mer oppmerksomhet for sin aktivitet som ivrig lusespiser i oppdrettsmerdene. Det er en spennende fisk som stadig flere oppdrettsmiljø ønsker velkommen. Etter klekking fores den 5-6 millimeter store rognkjeksyngelen opp i 6–8 måneder. Da er den blitt 5–8 centimeter og klar til å settes ut i laksemerdene.

Tidligere forsøk viser at laks og rognkjeks går godt overens, og mye tyder på at rognkjeks har en beroligende effekt på laksen.

Spesielt viktig for Nord-Norge

Når rognkjeksen er sulten skal den etter planen svømme avgårde og jakte lakselus. Rognkjeksen trives bedre enn leppefisk i lav sjøtemperatur og kan derforvære en mer effektiv luse–jeger på vinterstid. Dette gjør den spesielt interessant for Nord-Norge, der potensialet for en bærekraftig oppdrettsnæring er mye større enn i dag, forteller Johnsen.

 

IMGP4709

Helgeland Havbruksstasjon har stor aktivitet med forsøk gjennom hele året.